Startsidan

SÅ HÄR HITTAR DU TILL TÅGARP DALAGÅRD

Tågarp Dalagård ligger på Österlen, mellan samhällena Gärsnäs och Östra Tommarp.
Dessa ligger i sin tur utmed väg 11 mellan Simrishamn och Tomelilla, som kanske är lite lättare att orientera sig till.

 

Vill du göra det enkelt, och har en GPS, så är koordinaterna du ska till N 55°32.026’, E 14°12.552’

Det är nämligen ingen idé att försöka knappa in adressen i GPSen, vi bor på landet och har ingen gatuadress som den begriper sig på.
Men vill du skicka brev så går det bra till följande:
Tågarp Dalagård
272 93 Tommarp

Har du ingen GPS; och inte vill släpa med dej datorn; och inte har nån padda (lever du på stenåldern eller?) kan du skriva ut en vägbeskrivning i PDF-format.

Om inget av ovanstående duger får du helt enkelt försöka memorera nedanstående:

                                            Skånekarta

I stora drag, om du kommer från...

... Ystad följer du väg 9 mot Simrishamn tills du kommer till Hammenhög och svänger där av mot Gärsnäs.

... Malmöhållet kan du välja att köra E65:an till Ystad och sedan väg 9 till Hammenhög, eller köra väg 11 över Sjöbo och Tomelilla. Det beror lite på var i Malmö du befinner dig vilket som är närmast, men i det stora hela gör det ingen större skillnad.

... västkusten lite högre upp är väl det bästa att köra E6 neråt, svänga av genom Lund, Sjöbo och Tomelilla.
Kommer du från Halmstad eller ännu högre upp ifrån kan du också köra någon inlandsväg, exempelvis över Laholm-Örkeljunga-Hässleholm-Kristianstad.
Båda alternativen ger ungefär samma sträcka men E6an tar kortare tid om du kan utnyttja motorvägshastigheten. Å andra sidan är inlandsvägarna betydligt vackrare (om man inte hamnar bakom en lastbil, då är de ganska långtradiga).

... Kristianstadhållet är risken att du kommer från Stockholm, och då ska du passa dig här på Österlen!
Hursomhelst, missa inte att ta av från E22:an in på väg 19 mot Tomelilla, det är lätt hänt men då hamnar du i Lund. Du kan sedan följa väg 19 till Tomelilla och där ta av på väg 11 mot Simrishamn, vilket är lätt att hitta men en liten omväg.
Närmare, mera sevärt men lite krångligare att hitta är att trixa sig ner på småvägarna till Gärsnäs, genom att ta vänster från väg 19 i exempelvis Brösarp, Fågeltofta eller Skåne Tranås.

När du kommer lite närmare...

                                                Detaljkarta

... på väg 11 mellan Tomelilla och Simrisham:

Mellan byarna Gärsnäs och Östra Tommarp går en grusad avtagsväg åt sydväst med skylt mot "Östra Herrestad". Sväng in på denna väg.
Efter cirka 400 meter svänger du vänster in på vår väg.
Du har då för ungefär 100 meter sedan passerat "Lundins Lada", en stor grön flyghangar på din högra sida. Efter den är vår väg den första till vänster. Kommer du fram till ett gult hus på din vänstra sida har du kört ett par hundra meter för långt, vänd, gör om och gör rätt.
Vår väg är en liten allé som sträcker sig längs med hästhagarna ungefär 300 meter ner till Dalagård.

... från Ystad genom Hammenhög:

Sväng norrut i Hammenhög, skyltat mot Gärsnäs. Observera att det först är vänster (om du kommer från Ystad-hållet) och sedan ganska raskt höger innan du lämnat Hammenhög, den sista högersvängen är lätt att missa.
När du passerat Östra Herrestad svänger du höger in på en grusväg skyltad mot "Östra Tommarp 4 ". Följ den några kilometer. När du passerat ett gult hus på höger sida (bostad/konstatelje benämnd "Posthuset") skall du efter ett par hundra meter ta höger in i den lilla allén som sträcker sig längs med hästhagarna cirka 300 meter ner till Dalagård.
Kommer du fram till det gröna plåtskjulet på vänster sida har du kört ungefär 100 meter för långt.
Skulle du råka missa att svänga vid Östra Herrestad är det ingen ko på isen. Känner du inte för att vända tillbaks kan du fortsätta upp till Gärsnäs, ta höger på väg 11 mot Simrishamn och sedan istället följa vägbeskrivningen från 11:an ovan. Det blir en liten omväg, men så får du ju se Gärsnäs på köpet.

Hitta hit med tåg eller buss:

Tåget mellan Ystad och Simrishamn stannar i Gärsnäs. Och till Ystad kommer man med tåg från bland annat Malmö. Till Malmö får du hitta resa själv. Från Ystad till Gärsnäs kommer du med Pågatågen som körs av Skånetrafiken, titta in på Skånetrafiken för att se tidtabeller och boka resa.

Det går också att åka buss, också den körs av Skånetrafiken. Bland annat skall det finnas något som heter Skåne Express mellan Lund och Simrishamn, men det känner vi inte närmare till så där får du göra egna undersökningar.

Från stationen i Gärsnäs är det dryga 2 kilometers promenad till Dalagård, men har man tur kan man kanske bli hämtad...