Startsidan

OM GÅRDEN TÅGARP DALAGÅRD

Jag har inte gjort någon seriös forskning kring gården och dess historia. Uppgifterna har vi fått i huvudsak från de tidigare ägarna.

Det har sagts att på en karta daterad omkring, eller till och med strax före, år 1800 finns Dalagård med. Det var då endast en mindre L-formad byggnad som flyttats hit från Stiby i samband med skiftesreformen. Denna tidiga byggnad utgör idag hall, badrum, kök och skafferi, samt ett par små rum med väldigt lågt i tak.

Stiby är namnet på församlingen och den ursprungliga byn som nu lever i en undanskymd symbios med Gärsnäs, stationssamhället som växte upp i anslutning till Stiby under senare delen av 1800-talet.

Efter hand har gården sedan dess byggts till i omgångar, för att idag vara en helt kringbyggd fyrlängad skåne-gård. Fyrkanten slöts tydligen redan 1895, det står i alla fall så över porten som utgör den sista anslutningen till den äldsta delen av huset. Förutom bostadsdel finns lagård och stall. Vagnslidret har av tidigare ägare inretts till en tämligen volumiös del av boningsutrymmena.

Vid något tillfälle har också ett svinastall och ett hönshus uppförts utanför fyrlängan.

Enligt uppgift köptes gården 1938 av ett gift par, som drev den som lantbruk fram till 1987. 40 tunnland mark hörde då till gården, vilket tydligen var någon slags standard sedan utskiftningen.

När den siste lantbrukaren blev för gammal såldes gården till Gärsnäs slott, vilket då var synonymt med Gärsnäsgården, som väl mest var ute efter marken kan man anta. Hur som helst såldes gården vidare ett par år senare, med en mindre del mark, till Jan-Olof och Katrin Häger, som bodde på Dalagård fram tills vi flyttade in 2007.

Idag finns åtta tunnland mark som tillhör fastigheten.

 

Här följer några miljöbilder från gården med omnejd

En detaljbild från innergården, närmare bestämt en del av porten till lagårn.

Årtalet torde markera den näst sista etappen mot en fullt kringbyggd gård.

Årtal över lagårdsport
 
Pumpen

En annan innergårdsbild.

Tyvärr fungerar inte pumpen, och vattnet i brunnen är inte tjänligt att dricka för andra än växtligheten. Som tur är finns en annan och mera användbar brunn utanför, med eldriven hydrofor.

 

Här är vi utanför porten och tittar på ett av stallfönstren.

Innanför har funnits plats för ungefär 14 kossor och en häst.
Nu är det mest förråd (omskrivning för "det är här vi lastar in all bråte som vi inte orkar sortera".)

En grisakätte förefaller det också finnas rester av, som väl dock vid någon tidpunkt blivit för liten, eftersom ett separat svinastall uppfördes fristående utanför huvudbyggnaderna. Kan också vara något man höll får i, jag är inte så bra på det där med lantbrukeri...

Stallfönster
 
Höbalar

Detta är utsikten från uteplatsen åt väster.

Utanför den direkta trädgården, som (också) vid detta tillfälle var väl vildvuxen, ligger en "stor gräsmatta" som vi stabor säger. Även om marken tillhör gården så har vi vid detta tillfälle som tack för hjälpen med att få gräsmattan "klippt" låtit höbalarna gå till hästägare Sven.

Lite senare hittade vi också en ganska stor damm alldeles på andra sidan rullebören.

Nu när vi är lite mer varma i kläderna vad gäller livet på landet klipper vi även den stora gräsmattan själva. Mimmi gillar att köra lilla traktorn med klippaggregatet (omskrivning för ganska rejäl åkgräsklippare).

 

Baksidan av huset.

Närmaste knuten tillhör den äldsta delen. Innanför finns nåt som väl skulle kunna kallas för hobby-rum, bortanför det badrum och kök och så vidare.

Grinden
 
Mimmi på ängen

Här ser vi gårdens västra sida från lite håll.

Det nyhuggna fältet närmast tillhör inte vår gård utan det betydligt större Gärsnäsgården.

Mimmi tröttnade på promenaden och sitter vid kanten och filosoferar.

 

Detta är Tommarpsån som slingrar sig fram och tillbaks under väg 11 på väg in mot Simrishamn.

Här är den dock en bit från vägen, några hundra meter rakt söderut från Dalagård.

Tidigare, när gården var på 40 tunnland, utgjorde ån ägornas södra gräns.

Tommarpsån
 
Mimmi med hö

Här stjäl Mimmi hö från grannen alldeles invid Tommarpsån. Hoppas inte Birger hittar denna hemsida.

Dagen före hade gräset varit högt och kul att gömma sig i. När vi kom tillbaks var det hugget, och i besvikelsen tyckte Mimmi att de gott kunde bjuda på lite hö till Lukas kanin.
(Detta var första sommaren, när Lukas fortfarande levde och innan han blivit osäker på sin sexuella tillhörighet.)

Dalagård ligger i dungen till vänster i bild.

 

Den här bilden visar väl inget särskilt.

Himmlens blå färg var mera påtagligt storslagen i verkligheten, det är lurigt det där med exponering...

Vimpel
 
Stengavel på lagårn

Ytterligare en "inget-särskilt-bild".

Stenknuten tillhör lagårn, och i bakgrunden syns gräsfältet väster om huset.

 

Här har vi också lagårn från utsidan, och till vänster syns baksidan på det fristående svinastallet. Från detta håll leder portarna in till gräsklippargaraget.

Lukas kanin har ännu inte fått sin lilla inhängnad, och därför har Mimmi fullt upp att följa med honom i sele och koppel.

Mimmi och Lukas
 
Rad med träd En rad med fruktträd uppblandad med björk. I bakgrunden samma lagårds-knut som tidigare, men norrifrån.
 

Boningslängans västra gavelspets.

Innanför fönstret finns bara kallvind, men gardiner kan ju vara fint ändå.

CfGA (Chefen för GardinAvdelningen) låter särskilt påtala att gardinerna satt där redan när vi flyttade in. Oklart om genmälet syftar till att friskriva sig från gardinernas mönster, grad av strukenhet och övriga utseende; eller från det faktum att de alls finns på denna plats.

Det ser ju förvisso helt naturligt ut från utsidan, något märkligare dock från insidan eftersom gardinerna är det enda som finns där förutom bjälkar, spåntak och ett gäng TV-antenner.

Vindsgavel
 
Buxbomshäck

Otuktad buxbom.

Som de trädgårdsexperter vi är tog det oss flera veckor att med hjälp av fyra olika trädgårdsböcker komma till klarheten att buxbom skall klippas senast under juli månad under perioden augusti-september men absolut inte efter midsommar. Dessutom kan man ge den en vinterklippning i februari.

Styrkta av denna kunskap tänkte vi att det verkar inte vara så noga och satte fart på den elektriska häcksaxen, men resultatet av detta får ni inte se på bild.

 

Här ser vi Sven vid rodret.

Han har en hel flock ardennerhästar, imponerande djur, som första sommaren åt gräs i våra hagar. Det var innan vi skaffade egna.

Hästsven i närbild
 
Hästsven skördar

Här är Sven igen tillsammans med några av sina hästar. Bilden är tagen vid skördefesten i Svenstorp.

Varför vi har med två bilder av Sven och hans hästar vet jag egentligen inte, bilderna är inte tagna här i närheten.

Men hästarna betade ju förvisso här för ett halvt decenium sedan...